Stormschade beukenhaag Blaasveld

Oude beukenhaag omgewaaid

Een oude doorgeschoten beukenhaag van 20 meter hoogte en met een lengte van 93 meter is deels omgewaaid. De beukenhaag was aangeplant in 1726 (!) langsheen een gracht te Blaasveld. Na een voorjaarstorm is een deel van deze haag over een lengte van 17 meter omgevallen. Aangezien het een waardevolle haag betreft, heeft Bergenboomverzorging in samenwerking met het Regionaal Landschap Rivierenland deze haag bewaard door ze opnieuw recht te zetten, de kluiten te verankeren en ze bij te snoeien.

Omgewaaide beukenhaag Blaasveld

Omgewaaide beukenhaag na de werken

Twee verreikers

Om de haag recht te zetten is er gewerkt met twee verreikers en een 20 ton graafkraan. De twee verreikers hebben met een winch de haag aan de stam opgetild, terwijl intussen de kraan de kluiten tegenhield opdat ze niet verder zouden doorschuiven richting beek. De bodemlaag is zoveel als mogelijk in de oude staat hersteld met de grond aanwezig op het terrein.

De kluiten zijn op twee manieren verankerd:

  1. Over de gehele lengte van de kluit door een constructie van betonnetten, verankerd met stalen pennen en schoenen die schuin in de grond zijn geboord en vervolgens op hun beurt met elkaar verbonden/verankerd zijn met spanriemen (van 4 ton)
  2. Langs weerzijden van de stammen zijn houten palen in de grond geboord en met elkaar verankerd opdat de kluiten niet verder richting beek zouden schuiven.

Omgewaaide beukenhaag het rechtzetten

Resultaat

Een eeuwenoude beukenhaag herstellen is een complex werk. Door dit herstelwerk en door het verankeren met pennen is de beukenhaag effectief in ere hersteld. Een pro-actievere aanpak maakt in vele gevallen een herstelling overbodig. Een Boombeheerplan van Treexpert bevat wederkerende maatregelen die een goede opvolging van de uitgestrekte beukenhaag verzekeren. Een Boombeheerplan vermijdt ook éénmalige zware herstellingen. Voorkomen is nog altijd goedkoper én veiliger.

Ook nood aan expertise over bomen? Of wil je schade bij stormen vermijden? Contacteer ons voor meer informatie