Bergenboomverzorging BV
Goorstraat 3a – 2970 Schilde
T: +32 (0)3 430 14 01
E: info@bergenboomverzorging.be
BE0473058607
Storm Eunice
Storm Eunice is niet onopgemerkt gepasseerd. De dag na de storm wordt de schade opgemeten. Boomverzorgers doen gouden zaken. “Al draait het vandaag echt enkel en alleen om mensen helpen”, zegt David Bergen, zaakvoerder van Bergen Boomverzorging.
Dat storm Eunice lelijk heeft huisgehouden in de provincie Antwerpen, hoeven we je wellicht niet meer te vertellen. De krachtige rukwinden van afgelopen vrijdag hebben heel wat bomen een tak(je) kleiner gemaakt. En daar bleef het jammer genoeg niet bij. Hele bomen werden ontworteld en kwamen met een enorme kracht naar beneden. Gelukkig maakte dat in Antwerpen geen (dodelijke) slachtoffers, al is de materiële schade groot.
Bomen kwamen op huizen terecht, versperden straten en opritten. De brandweer had zijn handen vol en ook bij de vele boomverzorgers in onze regio was het alle hens aan dek.
David Bergen en zijn team van Bergen Boomverzorging zijn sinds zaterdagochtend druk in de weer. Terwijl zaakvoerder David plaatsbezoeken doet en een prioriteitenlijst opstelt, zijn twee ploegen continue aan de slag om wegen en daken vrij te maken. De kettingzagen draaien overuren. We onderscheppen hem tussen twee afspraken door in de Tulpenlaan in Schilde.
Twee hoge larixen versperren er de weg. Een zware eik die wel stevig in de grond geworteld stond, kon verhinderen dat een derde larix naar beneden stortte. Met een hoogtewerker en het nodige katrolwerk (om te vermijden dat de bomen ongecontroleerd zouden neerkomen) vatten de boomverzorgers het zware werk aan. Dat onder het nieuwsgierige oog van enkele buurtbewoners, die poolshoogte komen nemen en de werkmannen een kopje koffie aanbieden.
“Het is vollenbak”, vertelt David. “Vrijdag hebben tot 22.30u doorgewerkt en vanochtend om 7u zijn we opnieuw uitgereden. Vandaag (zaterdag, red.) zitten we aan veertig locaties en dat zijn nog enkel de hoognodige werken. Dat gebeurt in samenwerking met de brandweer en dan zijn er ook nog onze eigen klanten waar we langs gaan. We moeten wel voorrang geven aan de acute gevallen. Vandaag draait het echt enkel en alleen om mensen helpen. Mijn mannen zijn heel de week aan het werk geweest en voor hen is dit hun vrij weekend. Het is een zware job, dus dag zes weegt door, maar toch staan zij paraat om mensen te helpen. Een topteam.”
Niet de eerste keer
De telefoon van David staat roodgloeiend. “En iedereen die belt vindt zijn of haar situatie acuut“, zegt hij. “Maar de voorrang gaat naar mensen die echt in de miserie zitten: bij wie een boom op de woning is gevallen of waar zich een gevaarlijke situatie stelt. In de loop van volgende week gaan we langs de andere adressen. Ik denk dat we op het einde van de week toch zeker op honderd locaties zullen geweest zijn.
Het is zeker niet de eerste keer dat David en zijn team zo’n storm hebben meegemaakt. Of de stormen effectief zwaarder worden, laat hij in het midden. “Naar mijn ervaring volgen ze elkaar wel sneller op”, zegt hij. “Dat maakt wel dat de schade meer gespreid wordt. Als het een lange tijd niet gestormd heeft, dan vallen er meer bomen om.
De schade aangericht door omgewaaide bomen kan volgens David wel vermeden worden, door tijdig een veiligheidsanalyse te laten maken. “Bij zes op de tien bomen die we weghalen na een storm, zou een boomexpert kunnen voorspellen dat dit stond te gebeuren”, stelt David. “Wanneer we een verhoogd risico vaststellen, brengen we die boom terug naar een normaal risico, door bijvoorbeeld zware takken weg te halen. Een analyse door een boomexpert is dus zeker een goed idee.”
Ook voor de verzekering, want verzekeraars weten natuurlijk ook dat er boomexperten bestaan. “Als zij bij een schadegeval vaststellen dat de boom ziek was of aangetast was door zwammen bijvoorbeeld, betalen ze vaak niet. Bovendien is een veiligheidsanalyse ook goed voor ons bomenbestand. Mensen worden na een storm vaak ongerust, waardoor ze gezonde exemplaren uit voorzorg laten weghalen, terwijl dat nergens voor nodig is.”
Gva link, fotorechten Joris Herregods